Wat is een digital twin?

Wat is een digital twin?

Virtual Reality (VR)-technologie wint aan populariteit en wordt steeds geavanceerder in de loop der jaren. Digitale technologie heeft de manier waarop we communiceren, leren en ervaren in de virtuele wereld veranderd. Een digitale twin of 3d replica is een relatief nieuwe technologie die de virtuele wereld nog verder verbetert.

Wat is een digital twin?

Een digital twin is een virtuele 3d replica van een fysieke ruimte, pand of bestemming. Dit wordt verwezenlijkt via 3d scanning apparatuur. De meest voor de hand liggende manier is om dit te doen via de Lidar technologie. Deze technologie wordt hoofdzakelijk gebruikt om accurate afmetingen te bekomen van ruimtes of bouwwerven.

Digital twin voor virtuele 360° rondleidingen

Digital twins worden ook ingezet voor virtual tours. Bij het creëren van ‘digitale twins’ voor virtual tours wordt een volledig 3D-model van een fysieke omgeving gemaakt. Dit omvat de virtuele nabootsing van elk detail en elke eigenschap van de werkelijke locatie, van deuren tot plafonds tot belichting.

Door digital twins te integreren met de huidige technologie van virtual tours / virtuele 360° rondleidingen, krijgt de bezoeker een meer realistische ervaring in de virtuele wereld. Het geeft gebruikers een precieze beeld van de locatie, wat resulteert in een levendige en interactieve virtuele ervaring voor de bezoeker.

Voor welke sectoren is een virtual tour toepasbaar?

In essentie kan een virtual tour of rondleiding toegepast worden voor elke sector of industrie.
Van de bouwsector tot horeca. Van vastgoed tot openbare ruimtes.

digital twins 360°

Wat zijn de voordelen van een virtuele rondleidingen?

Er zijn heel wat voordelen op vlak van efficiëntie, marketing en sales.
Dit zijn de voornaamste voordelen van een virtual tours:

  • Realistische ervaring: Door integratie van digital twins in virtuele rondleidingen krijgt de gebruiker een levensechte beleving van de werkelijke locatie.
  • Flexibiliteit: Digitale tweelingen kunnen altijd aangepast worden.
    Stel je hebt een meubelzaak en je catalogus veranderd elke simester. De 360° foto’s (of de 3d scans) kunnen makkelijk heropgenomen of vervangen worden. De virtual tour kan hierdoor makkelijk upgedate worden.
  • Verbeterde communicatie: Digitale tweelingen zorgen ook voor verbeterde communicatie tussen betrokken partijen voor analyses en interpretaties. Dit vanwege de mogelijkheid om meer informatie te verstrekken die belangrijk kan zijn in de besluitvormingsprocessen.
virtual tour via een digital twin

Bekijk de virtual tour van onze eigen livestream studio: The Mind Studio, Brugge

Wat zijn is de toekomst van een digital twin (en dus een virtuale tour)

Hoewel digital twins nog in hun ontwikkelingsfase zijn, is het potentieel al duidelijk. Dankzij de flexibiliteit van de technologie is het mogelijk om het aantal applicaties enorm uit te breiden, zoals digital twins die op industriegebieden, grootwarenhuizen en productie-installaties worden uitgevoerd voor betere besluitvorming en efficiëntie.

Combinatie van media

De mogelijkheden van digital twins en virtual tours zijn eindeloos.
Met de gepast software maak je virtuele websites, waar er allerhande media kunnen gecombineerd worden.
Denk aan voice-overs als introductrie van de virtual tour. Of wat dacht je van een video of extra 2d fotografie?

Een conclusie

Concluderend, digital twins kunnen de virtual reality-ervaringen in virtuele rondleidingen aanzienlijk verbeteren. Door een nauwkeurige, interactieve weergave te geven van fysieke locaties, krijgen bezoekers een verrijkende ervaring en kunnen locatie-eigenaren hun publiek op een aantrekkelijke manier aanspreken. Bedrijven die gebruik maken van digital twins om hun virtuele rondleidingen te verbeteren zijn de voorlopers van een nieuwe en opwindende manier van communiceren en beleven in de virtuele ruimte.